Wat is autoleasing?
Leasen betekent in feite dat u een auto “huurt”. Hiervoor sluit u als particulier of via uw bedrijf een leasecontract af met de verhuurder.
Bij leasing blijft de auto eigendom van de verhuurder. Het is dus nog steeds van de autofabrikant of autodealer. U betaalt hem maandelijks “huur” voor het voertuig in de vorm van leasetermijnen. Meestal sluit u een leasecontract af voor twee tot vijf jaar. U kunt het gedurende deze periode niet opzeggen. Daarna moet u de auto inleveren bij de verhuurder.
Hoe wordt leasing betaald?
Bij leasen moet u een aanbetaling, leasetermijnen en een bijbetaling doen. Wanneer u een leasecontract ondertekent, moet u in het begin meestal een aanbetaling doen. Daarna betaal je maandelijkse termijnen. De verhuurder berekent niet de waarde van de auto, maar alleen de waardevermindering die ontstaat door het gebruik van het voertuig. Aan het einde van het leasecontract kan het zijn dat u een bijbetaling moet doen. Hoe dat komt, leggen we uit in de volgende paragraaf over de verschillende leasevormen. Let op: Soms zijn leasetarieven erg goedkoop. De aanbetaling is echter vaak aanzienlijk hoger dan bij andere leasecontracten.
Bij leasen moet u meestal zelf betalen:
- Verzekering
- Brandstof
- Inspecties
- Reparaties
Bij nieuwe auto’s voert de autofabrikant reparaties vaak uit onder garantie of als blijk van goede wil. Hierdoor kunt u hogere kosten besparen. Sommige leasecontracten bevatten al een verzekering. Kijk hiervoor echter zeker even naar de kosten, want de polis hoeft niet altijd goedkoop te zijn en het kan de moeite waard zijn om zelf een autoverzekering af te sluiten.
Belangrijk: Controleer het leasecontract altijd goed op alle voorwaarden voordat je het ondertekent.
Welke soorten leasing zijn er?
De meest voorkomende vormen van leasing zijn kilometerleasing en restwaardeleasing. Hieronder leggen wij u uit welke soorten leasing er zijn en wat hun bijzonderheden zijn.
Bij kilometerlease spreek je met de verhuurder af hoeveel kilometers je mag rijden tijdens de looptijd van je contract. De kosten voor de afgesproken kilometers zijn inbegrepen in de leasetarieven. Rijdt u toch meer, dan moet u bijbetalen voor de te veel gereden kilometers. Dit kan erg duur zijn door de hoge kilometerprijzen in het leasecontract. Rijdt u minder dan afgesproken, dan krijgt u tot een bepaalde limiet de ontbrekende kilometers vergoed. Belangrijk: Lees het leasecontract goed door voordat u het ondertekent en ontdek wat de kosten zijn voor te veel gereden kilometers en hoeveel u terug zou krijgen als u minder kilometers zou rijden.
Bij restwaarde leasen berekent de verhuurder hoeveel de auto na de leaseperiode nog waard is, dus hoe hoog de restwaarde is. Dit wordt bijvoorbeeld berekend op basis van de volgende punten:
- Het aantal kilometers dat u er waarschijnlijk mee gaat rijden.
- Wat de technische staat van de auto zal zijn na uw gebruik.
- Hoe hoog de marktprijs voor het voertuig waarschijnlijk zal zijn.
Afhankelijk van de berekening bepaalt de verhuurder de hoogte van de leasetermijnen. Aan het einde van de leaseperiode wordt een vergelijking gemaakt om te bepalen of de berekening correct was. Is de restwaarde lager, dus slechter dan verwacht, dan moet u het ontbrekende bedrag bij uw laatste leasetermijn betalen. Omdat het lastiger is om een restwaarde in te schatten, bijvoorbeeld door nieuwe of gewijzigde wetten, belastingen of benzineprijzen, leidt restwaarde leasen vaak tot bijbetalingen. Bij kilometerlease is het risico makkelijker te bepalen omdat u weet hoeveel kilometers u mag rijden en kunt berekenen hoe duur het wordt als u te veel kilometers rijdt.
Bij zero leasing hoeft u aan het begin van de leaseperiode geen aanbetaling te doen. De kosten die u hierdoor bespaart, worden vaak doorberekend aan de termijnen. Een nullease kan zinvol zijn als u geen groot bedrag te besteden heeft aan de aanbetaling. Door de hogere tarieven is zero-lease over het algemeen echter niet goedkoper.
Gebruikte auto leasen
Het leasen van een gebruikte auto is een goedkoop alternatief voor het leasen van een nieuwe auto. Want bij een occasion leasen zijn de aanbetaling en de termijnen lager. Maar dat betekent niet dat het automatisch een hele oude auto is. Vaak zijn het nieuwere voertuigen die nog maar enkele kilometers hebben gereden. Een nadeel van een gebruikte auto kunnen de hogere onderhouds- en reparatiekosten zijn. Reparaties vallen vaak niet meer onder de fabrieksgarantie en moet je zelf betalen. Een gebruikte auto is ook gevoeliger voor schade.
Let op: Als er jaaroude auto’s worden aangeboden voor lease, is leasen vaak niet goedkoper dan bij een nieuwe auto. In dat geval is het niet de moeite waard om zonder een nieuwe auto te doen.
Wie kan een auto leasen?
Voordat u een auto gaat leasen, controleert de verhuurder uw kredietwaardigheid, oftewel uw kredietwaardigheid. Hij wil ervoor zorgen dat u uw leasebetalingen op een betrouwbare manier kunt betalen. Als u een slecht krediet heeft, kunt u in sommige gevallen ook een aanbetaling of waarborg stellen.
Waar kan ik een auto leasen?
Bij banken of kredietmaatschappijen, bij veel dealers en handelen in auto’s, of je kijkt gewoon op priveleaseauto.com.
